Tuesday, November 16, 2010

Putu Perak


Putu Perak semakin digemari

Oleh KHAIRUL ABIDIN NUAR
utusanperak@utusan.com.my

Fauzila Harun menunjukkan putu Perak yang sudah siap dimasak.

TELUK INTAN 15 Nov. - Sebut sahaja putu piring atau putu mayam, ramai rakyat di negara ini yang mengenalinya kerana banyak dijual di pasar-pasar malam mahupun di pasar tani.

Namun, sejenis kuih tradisional - Putu Perak - jarang didengari apatah lagi didapati di negara ini walaupun dicari di bazar-bazar Ramadan.

Berintikan kelapa parut, berwarna putih serta rasanya yang lemak-lemak manis, tekstur luaran kuih ini yang lembut pasti menarik perhatian sesiapa sahaja untuk mencubanya.

Diberi nama sempena bahan asasnya yang mudah didapati di Perak, ia menggunakan tepung beras, tepung pulut serta kelapa sebagai adunan utama.

Bezanya dengan putu piring, ia tidak menggunakan tepung ubi.

Pengusaha tunggal putu Perak dari Chenderong Balai, Teluk Intan, Fauzila Haron, 35, ternyata tidak mempersiakan bakatnya dalam meneruskan tradisi keluarganya untuk menghasilkan kuih tradisional.

Beliau yang berjinak-jinak dalam pembuatan kek dan pastri selepas tamat sekolah, kini bakal membawa putu Perak ke Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2010 yang akan bermula 26 November ini.

Selain menghasilkan kuih-kuih tradisional, Fauzila menerusi syarikatnya, Zie's Taste Cake and Pastry, juga membuat kuih bakar mengikut tempahan untuk majlis-majlis perkahwinan, pertunangan dan hari jadi.

"Saya sebenarnya cuba mencari idea lain daripada yang lain kerana sudah ramai orang menghasilkan kek dan pastri.

"Dari saat itu, timbul idea untuk mengusahakan putu Perak yang asalnya dipanggil sebagai putu cawan," katanya yang mula mengkomersialkan kuih tradisional itu pada 2005.

Sehingga kini, perniagaan Fauzila mula berkembang selepas mendapat bimbingan daripada Jabatan Pertanian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) serta Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).

Bermula dengan menghantar kuih tersebut ke kedai-kedai berhampiran, kini putu Perak Fauzila boleh didapati di Agro Bazaar di kawasan rehat dan rawat (R&R) Ulu Bernam arah selatan.

"Bukan sahaja orang Melayu yang menggemarinya, malah orang Cina dan India serta pelancong asing turut membelinya dengan harga RM3 untuk enam biji.

"Ada juga peminat kuih ini sanggup datang dari selatan tanah air semata-mata untuk mencari putu Perak," katanya.

Penyertaan kali kedua Fauzila pada MAHA 2010 kali ini ternyata cukup bermakna apabila kuih tradisional itu juga akan menjadi salah satu tarikan utama sebagai produk makanan negeri Perak.

Sebelum ini, dia pernah menyertai Karnival Sua Rasa TV9 dan Agrofest Perak 2008 di bawah FAMA.

Menceritakan tentang cara pembuatan putu Perak, Fauzila berkata, ia sememangnya agak rumit kerana beras perlu direndam semalaman sebelum dicampur dengan tepung beras dan dimesin sehingga sebati.

Kemudian, katanya, ia perlu dikukus selama 40 minit sebelum dibiarkan sejuk selama 12 jam sebelum dikisar dan digaul dengan tepung pulut.

"Kadang-kadang, ada orang tidak suka kelapa parut, jadi saya menggantikan ia dengan gula merah atau gula kelapa sebagai inti.

"Kuih ini boleh tahan selama tiga hari atau enam bulan kalau disimpan dalam peti sejuk," katanya.

Menurut Fauzila, melalui pertolongan Jabatan Pertanian, dia telah diberikan sebuah bangunan kecil untuk menjalankan perniagaannya.

Malah, dia tidak lagi menggunakan tin susu yang ditebuk sendiri untuk membuat putu Perak.

Beliau yang menyertai ekspo FAMA di R&R Tapah untuk mempromosikan putu Perak selama sebulan ketika ini berhasrat dapat memperluaskan lagi pasaran kuih tradisional itu.

TAJUK-TAJUK BERITA LAIN:

No comments:

Post a Comment