Saturday, December 11, 2010

Keris


Keris Kuala Kangsar dikomersial

Oleh KHAIRUL ABIDIN NUAR
utusanperak@utusan.com.my

Abdul Mazin Abdul Jamil menempa mata keris yang telah terbentuk secara miring sehingga bentuknya membengkok ke bawah.

IPOH 10 Dis. – Terdapat pelbagai jenis keris yang pernah menjadi senjata utama pada zaman dahulu. Ada yang buatan tempatan dan luar negara seperti Bali, Bajen, Picit, Sumatera, Madura, Pattani, Bugis dan Jawa. Setiapnya mempunyai keunikan tersendiri terutama dari segi bilahnya. Di Semenanjung Malaysia, jenis keris boleh diperlihatkan melalui tiga jenis mata bilahnya.

Abdul Mazin Abdul Jamil, 60, pembuat keris tunggal di Kuala Kangsar berkata, tiga jenis keris utama tersebut ialah anak alang (mata bilah panjang tegak), lok (mata bilah berlekuk-lekuk) dan hukum (mata bilah sepanjang 50 sentimeter).

Dia yang mula berkecimpung dengan pembuatan keris sewaktu berusia 12 tahun, pada awalnya mempelajari seni warisan zaman-berzaman itu daripada datuknya yang kemudian diperturunkan kepada ayahnya, Abdul Jamil Pandak Mat Yunos.

Kini, dia yang turut menghasilkan golok dan parang di Bengkel Pandai Besi di rumahnya iaitu di Kampung Padang Changkat, Bukit Chandan, meraih pendapatan melalui hasil pengkomersialan keris buatannya itu.

Menurutnya, harga sebilah keris yang paling mahal pernah dihasilkan mencecah sehingga RM6,000, namun ia bergantung kepada saiz dan kualiti serta bahan asas pembuatannya.

Bapa kepada 12 anak yang berkecimpung sepenuh masa dalam pembuatan keris ini mendapat tempahan daripada istana, individu-individu termasuk dari luar negara seperti New Zealand, Amerika Syarikat (US), United Kingdom (UK) dan Jepun.

Menceritakan tentang pembuatannya, Abdul Mazin berkata, sebilah keris paling cepat dapat disiapkan dalam tempoh tiga minggu sementara yang berkualiti tinggi boleh mengambil masa selama dua bulan.

“Bahan asas untuk membuat keris adalah besi waja, besi tawar, besi melela yang diikat kemas sebelum dibakar untuk dimampatkan menjadi satu kepingan logam aloi.

“Namun, dari segi petua pula, ia perlu dicampur dengan tujuh jenis besi yang namanya berpangkal dengan huruf ‘P’ iaitu besi paku, payung, pagar, pahat, puting, pisau dan pencebok,” katanya.

Dia berkata, setiap besi tersebut mempunyai maknanya tersendiri, misalnya, besi paku adalah untuk mempertahankan diri sementara besi pagar bertujuan menjaga keselamatan si pemiliknya.

Malah katanya, setiap keris mempunyai maksud yang boleh ditafsir dari segi pertukangan bermula dari hulu sehingga ke bilahnya.

Bercerita dengan lebih lanjut mengenai teknik pembuatannya, katanya, mata keris akan mula terbentuk apabila besi dibakar dan diketuk secara bertalu-talu sebelum dipotong dan dipanaskan semula berulang-ulang kali.

Dia berkata, apabila mata keris telah terbentuk nyata, ia akan dibakar sekali lagi dan seterusnya ditempa secara miring sehingga bentuknya membengkok ke bawah.

“Mata keris yang telah bengkok tadi seterusnya dipalingkan ke arah bertentangan dan ditempa lagi sama seperti kaedah sebelumnya. Cuma bezanya, kedudukan ia dianjak sedikit ke atas bilah secara berselang-seli sehingga ke hujungnya,” katanya.

Dari segi alatan pembuatan, dapur arang digunakan untuk melebur campuran besi selain andas digunakan sebagai tempat untuk mengetuk dan menempa besi panas.

Selain itu, musang yang juga dikenali sebagai kelubung di Perak, merupakan alat penting dalam kerja pertukangan besi di mana ia berfungsi menghembuskan angin yang terperangkap masuk ke dalam saluran dapur untuk menempa besi.

Ragum besar pula digunakan sebagai pengapit mata dan hulu keris bagi tujuan memudahkan kerja-kerja membentuk bilahnya.

Untuk pembuatan hulu keris pula, kayu terpilih seperti kemuning, surian, sena serta petai belalang digunakan kerana dipercayai lebih tahan lama selain ia mampu menyimpan ‘keserian’ keris tersebut walaupun sudah lama disimpan.

Abdul Mazin mengakui mempunyai pantang-larang tertentu dalam pembuatan keris kini menurunkan seni itu kepada dua anaknya iaitu Saiful Hazrin, 23, dan Mohd. Hafiz, 25, yang menunjukkan minat untuk mewarisinya.

Malah, dia tidak lokek untuk berkongsi pengetahuannya itu bersama mahasiswa Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang datang ke rumahnya untuk menjalani praktikal selama tiga bulan.

Dalam pada itu, katanya, keris dan golok mempunyai perbezaan tersendiri bukan sahaja dari segi bentuknya, tetapi juga bahan asasnya kerana golok hanya diperbuat daripada sejenis besi sahaja.

Dia berkata, terdapat tujuh jenis golok iaitu golok perak daun buluh, gedubang, penuh, lampam, jawi pekan, rembau dan tumbuk lada.

“Panjang golok biasanya tidak melebihi 50 sentimeter dan yang paling kerap digunakan dalam kerja-kerja seharian ialah golok perak penuh,” katanya.

Sementara itu, katanya juga, orang ramai turut mula melupakan tujuh jenis kepelbagaian jenis parang yang dihasilkan pada zaman dahulu.

Menurutnya, tujuh jenis parang itu ialah parang buaya berenang, radin, sundek, tengkuk biawak, beletong, bangkung, dan candung.

No comments:

Post a Comment